Белези

Как се получават белезите ?

Белезите се получават след прекарани кожни заболявания /най-често Акне/ или след нарушаване целостта на кожата при изгаряния, наранявания, хирургия или други увреждания на кожата, когато е засегната и дермата.
Ако кожната рана е повърхностна /напр. леко одраскване/ и засяга само епидермиса/повърхностния слой на кожата/, тя зараства първично без образуване на белег.

При увреда едновременно на кожата и дермата /дълбоко разположения слой на кожата/ раните заздравяват вторично с образуване на белег, с изключение на случаите след хирургична обработка и първичен шев на раната.

Какво предсавляват белезите ?


Новообразувана съединителна тъкан, която замества нормалната кожна структура след заболяване на кожата или дълбока рана. Формата и големината на ръбеца /белега/ зависят от вида на увредата. Цветът на ръбеца зависи от давността му – розов или червен в началото и след години – почти бял. Кожата върху ръбмеца е видоизменена – изтънена гладка и блестяща. Съединителната тъкан на ръбеца не съдържа мастни, потни жлези или космени фоликули, но за сметка на това е богата на кръвоносни съдове и нерви, поради което някои белези са особено болезнени или обратно – с по- малка чуствителност.Видове белези


Най- общо белезите са :    атрофични и хипертрофични
Атрофичните ръбци са обикновено под или на  нивото на кожата  /например след акне, изгаряне и измръзване белезите са най – често атрофични/.
Хипертрофичните  ръбци са надигнати над нивото на кожата  с червен цвят, разположени над мястото на самото нараняване.
По особени форми на ръбци са келоидите и белезите, съчетани с контрактури.
Келоидите са туморовидно разрастване на съединителната цикатрициална тъкан над нивото на кожата. Те са форма на хипертрофичен ръбец, който се простира и извън мястото на самото нараняване.
Белезите , съчетани с контрактури се наблюдават най- често след изгаряния . Този тип белези могат да обхванат значителна дълбочина и да засегнат подлежащи мускули и нерви. Тези белези ограничават подвижността на телесната област, в която се разполагат–например невъзможност за завъртане на шията, невъзможност за пълно разгъване на ръка  или крак.

 

 

 

Какви са насоките за лечение ?

 

Лечението се провежда  задължително с лекар дерматолог, като в някои случаи се налага хирургична намеса:

    • При хипертрофични белези и келоиди се използват  различни кремове, унгвенти и гелове /основно са на кортикостероидна и антихистаминова  основа/; кремове съдържащи аминозин – Мадеказол, Контракт-тубекс; криотерапия /течен азот под налягане/ - подходяща при малки по размер келоиди; инжектиране  в ръба на келоида на 10 мг хидрокортизон разреден в 1 мл физ. разтвор.
    • При белези след акне  се прилагат ексфолианти под лекарски контрол – 20% салицилов спирт и живак. След постигане на ексфолиация е уместно провеждане на курс пластични масажи /по Жаке и Поспелов/ в комбинация с  Д` Арсонвализация от порядъка на  20 – 30 сеанса; при по леки белези след акне се препоръчва йонофореза с калиев йодид.
    • При атрофични белези се прилага дермоабразия, но след преценка на хирург-дерматолог.
    • Хирургичното лечение включва ексцизия , кожна автотрансплантация или отстраняване чрез лазер. Трябва да се има в предвид, че в някои случаи келоидите рецидивират след хирургично отстраняване. За да се избегне рецидив веднага след хирургичното лечение се назначава облъчване /Ro – терапя/.