Екзема

Представлява възпалителна реакция на кожата, причинена от различни външни или вътрешни причини. Обривите при екзема се доста различни и показват промени в зависимост от фозата на възпаление. В острата фаза се срещат зачервявания, подувания-папули, мехурчета със белезникаво съдържимо, които се излющват и покриват  с люспи, наречени крусти. Възпалителните промени постепенно  постепенно стихват, изчезват зачервяванията и подуванията и процесът преминава в подостра или хронична фаза, когато кожата загрубява, започва да се излющва и напуква. Екземата съществува в много различни варианти. Eкзема  може да се развие навсякъде по кожната повърхност. Съществуват различни видове екземи, които се причиняват от различни  фактори, поради което и лечението е различно.


Атопичен дерматит-
Представлява  една от най-често срещаните екземи. Приема се наследствен момент.  Заболяването започва в детсвото и се характеризира с неспецифична реактивност на организма към множество дразнители. Има хроничен ход с периоди на затишие и обостряне. Атопичният дерматит показва и възрастови особености. При кърмачетата и малките деца обривите засягат предимно лицето, но могат да се срещнат и по главата, тялото, ръцете и краката. Обривите се съпровождат от силен сърбеж. Тази форма на екзема може да изчезне до третата година, но много по-често хронифицира и се появява в юношеска или зряла възраст. При възрастни обривите се разполагат по-често по ръцете, около клепачите, гърба, гърдите, половите органи.
Атопичният дерматит не е заразен. Кожата на хора с атопичен дерматит е силно дехидратирана и възпалително променена . Това я прави склонна към развитие на инфекции, причинени от стафилококи, стрептококи, развитие на брадавици, херпесна инфекция и други.
Често атопичният дерматит се съчетава с други алергични заболявания: алергичен ринит и астма.
Кожата при атопичният дерматит е възпалително променена в местата на обривите, което предизвиква зачервяване, подпухналост и напукване. Интензивното разчесване предизвиква излющване на възпалително променените обриви, които се разполагат  над нивото на здравата кожа/папули/. Това предизвиква отделяне на серозен секрет на повърхността, който засъхва и образува крусти. Атопичният дерматит е разгледан самостоятелно /виж Атопичен дерматит/.

Контактен дерматит
– Това е също често срещана форма на екзема, която се дължи предимно на многократен контакт на кожата с дадно вещество от външната среда. Контактният дерматит може да бъде алергичен и токсичен /дегенеративен/. Алергичният контактен дерматит изисква предварителна предекспозиция на кожата на алергизиращото вещество и се развива след повторен контакт с него. Най-честите алергени в този случай са  различни професионални фактори /антибиотици, живак, формалин, урсол/, перилни препарати, козметични продукти, чорапи, колани и други. Лечението на алергичния контактен дерматит се състои в ранно откриване на алергичния агент и отстраняването на контакта с него. Назначават се антиалергични препарати.
Токсичният контактен дерматит се явява при първичното увреждане на кожата най-често от химични вещества, след често измиване със сапуни, абразивно действащи вещества и други. Така увредената от наеларгичен процес кожа е особено чуствителна, и изложена на потенциални алергени може да развие впоследствие алергичен контактен дерматит. Отстраняване на токсично действащият агент води до трайно излекуване на този вид контактен дерматит.
Контактно-алергична елемент съществува и при екземата, съпровождаща бактериални инфекции, която се дължи на алергия срещу бактериални протеини на стафилококи и по-рядко на стрептококи. Откриват се първични бактериални огнища-тонзилит, синуит, инфектирана рана. Обривните единици са заразни и изискват саниране на инфекцията, поради което и лечението е различно. Назначават се широкоспектърни антибиотици приети през устата и такива за лоално приложение /Бактробан/.


Дисхидрозиформена екзема-Представлява мехурчета, които се появяват по дланите и ходилата. Дължи се на повишена потна секреция и трябва да се разграничава от така наречената лъжлива дисхидрозиформена екзема, която се дължи на алергична реакция на ръцете спрямо гъбична инфекция на краката.


Себорейна екзема-
Обривите са различни по големина зачервени петна, покрити с мазни люспи. Те се разполагат на различни места: по окосмената част на главата, в областта на свивките на лактите и колената, седалищните гънки, макар и по-рядко обривите могат да се слеят и да обхванат голяма площ от кожата. Сърбежът при Себорейната екзема е слаб и може да липсва. Причената за тази екзема се свързва със състоянието себорея /виж Себорея/. Лечението на Себорейната екзема се осъществява от дермотолог. Понастоящем се прилагат главно кортикостероидни  препарати с местно приложение, в зависимост от фазата на обостряне или хронифициране приложение намират също и разтвор на калиев хиперманганат, ихтиол, различни видове катрани, кератолитични препарати. Лечението на този вид екзема се комбинира в подходящ момент с лечението на Себорея /виж Себорея/.


Някои принципи при лечение на екзема

Лечението се осъществява от лекар-дерматолог.
За локално лечение се използват:

  1. Емолиенти-Те са необходими за да предотвратят изсушаването на кожата. Тези медикаменти са под различна форма на приложение: мази при суха екзема и кремове и лосиони при мокреща екзема. Емолиентите са много разнообразни по вид и понякога се налага да се сменят няколко препарата, докато се открие най-подходящия.
  2. Кортикостероиди за локално приложение-Използават се при липса на ефект от приложението на емолиенти. Съществуват четири генерации кортикостероиди, като първа генерация са меко действащи, а четвърта генерация са най-мащни. Дерматологът определя кой вид локален кортикостероид ще използва в зависимост от: възрастта на пациента, големината на обхванатия от екземата кожен участък и тежестта на състоянието.
  3. Локални имуномодулатори-Използват се при атопичната екзема /Protopic/.
  4. Ултравиолетови лъчи-при тежки форми по лекарски контрол.

Системно лечение:

    • Перорални кортикостероиди-Предписват се при много тежки случаи, когато локалните кортикостероиди са без ефект.
    • Антихистаминови препарати