Себорея

Какво представлява Себореята ?

Общо състояние на организма, което се проявява с нарушено отделяне на мастната  секреция /нарушена мастна обмяна/ от кожата. Мастният секрет е с променен химичен състав. Причините за настъпване на това състояние не са напълно изяснени. Приема се, че значение за това имат: психичното състояние, хормоналния дисбаланс /щитовидна жлеза, полови жлези/, смущения на гастро-интестиналния тракт и  др.
Себорейните области по главата и тялото са  тези, които са богати на мастни и потни жлези и косми. Това са :

  1. Лице – нос, чело, брадичка, бузи
  2. Окосмена част на главата
  3. Гърди
  4. Гръб – в областта между двете лопатки
  5. Подмишници
  6. Кожата в областта на слабинните гънки.

Кожата на хора със Себорея е предразположена към развитие на кожни заболявания. През пубертета върху себорейна кожа се образуват комедони, милиуми и акне, а след пубертета  могат да се развият заболявания като себорейна екзема, розацея, алопеция  и в по – напреднала възраст – брадавици, ринофима и други  заболявания.


Видове Себорея:
Различават се  мазна и суха Себорея. Възможно е една форма на Себорея да премине в друга, както и да се  срещнат  смесени  форми .


Мазна Себорея. 
Дължи се на повишена продукция на мастен секрет, която  често е израз на хормонален дисбаланс  и тъканна хиперандрогенемия. Мастният секрет  освен, че се образува в по- голямо количество е и с променен химичен състав и в него преобладава олеиновата мастна киселина.  Кожата на лицето се  омазнява и покрива с мазен слой, който е най- силно изразен в областта на носа ,челото и брадичката. Порите на лицето в тези области обикновено са разширени. Себорейните области по тялото, както и кожата на главата се покриват с мазни люспи с жълтеникавосивкав цвят, не предизвикват субективни усещания  и при отпадането им подлежащата кожа е с изтънен епидермис и розов цвят. Себореята съпровожда  клиничната картина на  себорейният дерматит, акнето  и  розацеята. Често мазната себорея се съпровожда и с увеличена потна секреция  по дланите, ходилата и аксилите.  Себорейната  кожа  е терен за развитие на бактерии и гъбички.

Препоръки и лечение:
Необходимо е спазване на диета  с ограничение на тлъсти храни и  въглехидрати, набляга се на растителни мазнини. Изключва се консумацията на пикантни храни  и  алкохол. Съобразно преценката на дерматолог се назначеват антисеборейни  препарати. Трябва да се има впредвид, че силното обезмазняване на кожата може да провокира още по- обилно отделяне на мастна секреция. За това  самопроизволното прилагане на кератолитични и антисеборейни препарати е нецелесъобразно .

  1. При  мазна себорея на косата /на кожата на главата/ се прилагат антисеборейни,  меки кератолитични и дезинфектиращи шампоани, които съдържат обикновено катран, салицилова киселина, цинк, селениум сулфид, кетоконазол. Прилагат се също антисеборейни лосиони за коса, а при данни за възпалителни промени се използват антифунгални и кортизонови кремове.
  2. При мазна себорея на  лицето  грижите за кожата са ежедневни и се състоят в  измиване на  лицето 1-2 пъти на ден със антибактериален сапун и по преценка на дерматолог при силно омазняване се използват 3-4 пъти седмично серни или борнотимолови сапуни. Трябва да се внимава, тъй като целта е да се намали мастната секреция, а не да се дехидратира  кожата. При показания се използват антисеборейни препарати – 1-2% салицилов спирт  и готови лосиони съдържащи гликолови  и ? – хидрокси киселини. Използват се меки кератолитични средства /цинков сулфат/  и течни охлаждащи пудри. При данни за инфекция и оформяне на Акне лечението се провежда от дерматолог и съвпада с лечението на Акне.

Суха себорея /себостаза/. Налице е намалена продукция и секреция на мастен секрет, която се съчетава често с фоликуларна хиперкератоза /местата на космените фоликули се покриват със ситни люспи/.  Химичният състав на мастният секрет е променен  и  в него преобладава стеаринова мастна киселина – твърда мастна киселина. Кожата по лицето и косата се изсушава и покрива с финни бели люспички, при отпаданато  на които се образуват розови петънца, с различна големина. Субективно опадането на финните люспички се съпровожда  от  сърбеж. Себостатичната кожа старее по – бързо и е по-чувствителна към екзогенни дразнители. Себостазата  придружава заболявания като атопичен дерматит и ихтиози.

Препоръки и лечение:
 
При суха себорея на  косата /на кожата на главата/ се прилагат: брилянтин, селениум сулфид, унгвент на Сабуро и др.
При суха себорея на лицето се използват  емолиенти, мазни и подхранващи кремове, масла и др.